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President and General Counsel of the Kentucky Bankers Association, have 
requested an opinion interpreting the requirement of an individual's full name 
on a deed required by KRS 382.135(1), as amended by House Bill 422 (2016) 
("H.B. 422"). We advise that "full name" in KRS 382.135(1), as amended by H.B. 
422, requires a surname and a personal name, initials, or combination of those. 
County clerks are not liable for erroneous or false uses of a full name in a deed. 

The common law requires a deed to identify a grantor and a grantee. 
Smith v. Vest, 265 S.W.3d 246, 250 (Ky. Ct. App. 2007). KRS 382.135(1) provides an 
additional list of the specific things that a deed to real property must contain, 
including the mailing address of the grantor and grantee. Section 15 of H.B. 422 
amended KRS 382.135(1) to include "the full name of the grantor and grantee."1 

However, "full name" is not defined in H.B. 422, KRS 382.135, or elsewhere. The 
requesters are concerned that the new requirement of "full name" will be inter­
preted strictly, as many deeds contain only initials with a surname, and other 
persons do not have middle names. At issue is what constitutes a "full name" for 
the purposes of the validity of a deed. Additionally, the requesters are concerned 
with the liability of county clerks to verify the full names used in a deed. 

Although used throughout various Kentucky statutes, the phrase "full 
name" has not been expressly defined in Kentucky statutes or case law. BLACK'S 
LAW DICTIONARY (10th ed. 2014) defines "full name" as "an individual's personal 
name, second or middle names or initials (if any), and surname arranged in a 
customary order." However, it also defines "legal name" as "a person's full name 
as recognized in law," and further notes that "there are no rules governing a . 
legal name's length or constitution; it may be a single name (e.g., Prince) or 
include words not generally used in human names (e.g., Moon Unit)." Id. Re­
quirements for a legal name are thus generally not uniform. Given that "full 
name" generally requires a surname and a personal name, initials, or some 
combination of a personal name and initials, we advise that "full name" in KRS 
382.135(1), as amended by H.B. 422, means a surname and some combination of a 
personal name and/ or initials. If a person's full name does not have a surname 
and some combination of a personal name and/ or initials, such as in the case of a 
person who has only a single name, the person's legal name will suffice. 

1 The effective date of H.B. 422 is July 15, 2016. OAG 16-002. 
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County clerks are not liable for any erroneous or false uses of a person's 
full name in a deed.2 KRS 382.110(7) provides that "no clerk or deputy clerk shall 
be liable to the fine imposed by subsection (1) of KRS 382.990 because of any 
erroneous or false references in any such deed."3 

In summary, the requirement of a "full name" in a deed in KRS 382.135(1), 
as amended by H.B. 422, requires a person's surname and some combination of a 
personal name and/ or initials. If the person does not have a personal name and 
some combination of initials, the person's legal name will suffice. County clerks 
are not liable for erroneous or false uses of a person's full name in a deed. 

ANDY BESHEAR 
ATTORNEY GENERAL 

Assistant Attorney General 

2 Although KRS 382.135(5) provides that "no county clerk or deputy clerk shall lodge for record, 

and no county clerk or deputy shall receive and permit to be lodged for record, any deed that 

does not comply with the provisions of this section," neither KRS 382.135 nor KRS 382.990 specify 

any penalty for violation of KRS 382.135(5) for county clerks or deputies. KRS 392.990 provides 

only that" any person who willfully and fraudulently gives a false statement as to the full actual 

consideration of property or the full estimated value under KRS 382.135, shall be guilty of a Class 

D felony." KRS 382.990(8). 
3 Under KRS 382.990(1), county clerks are still liable for failure to comply with the provisions of 

KRS 382.110, 382.120, 382.290, or 382.360. 


